güncel gündem haber

Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu’na verildi

Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu’na verildi

Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.

son dakika

ACEMOĞLU’NUN AÇIKLAMASI: BU BÜYÜK BİR SÜRPRİZ VE ONUR

Ödülün açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Acemoğlu,

“Sömürgeciliğin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu sormak yerine, farklı sömürgecilik stratejilerinin zaman içinde varlığını sürdüren farklı kurumsal modellere yol açtığına dikkat çekiyoruz. Genel olarak konuşursak, yaptığımız çalışmalar demokrasiden yana. Ancak demokrasi her derde deva değildir” ifadelerini kullandı. New York Times’ın haberine göre demokrasiyi getirmenin zor olabileceğini belirten Acemoğlu, demokrasi olmayan ülkeler için de ekonomik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla bir ulusun kaynaklarından hızla yararlanmak da dahil olmak üzere büyümeye giden yollar olduğunu belirtti.

Acemoğlu uzun zamandır Nobel’i kimlerin kazanabileceğine ilişkin listelerde üst sıralarda yer alıyor, ancak ödülün beklenebilecek bir şey olmadığını söyledi. Atina’dan basın toplantısına katılan Acemoğlu, “İyi bir kariyere sahip olmayı hayal ediyorsunuz ama bu ödül bunun da ötesinde. Bu büyük bir sürpriz ve onur” dedi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı” Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a vermeye karar verdi.

ABD’nin en önde gelen üniversitelerinden MIT’de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’den Ödülü alan üçüncü isim oldu.

Daha önce Orhan Pamuk edebiyat, Aziz Sancar kimya alanında Nobel’in sahibi olmuştu.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.

leave your comment


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir