Kasım 30, 2024
Kasım 22, 2024
Teknolojideki gelişmeler, her alanda olduğu gibi bilgi ve iletişim alanında da değişim ve dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Bilgi çağı olarak adlandırılan bu süreçte, yeni medya, sosyal ağlar gibi kavramlar hayatımıza girmiştir. Bu, yeni bir çağın başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Habercilikte bu yönde habere erişim geleneksel medyadan yeni medyaya geçen bir dönüşüm dönemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
geleneksel medyanın dinamiklerini ve geleneksel haber yayma yöntemlerini dikkate alarak başlamıştır. Daha sonra geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş süreci tarihsel dinamikler dikkate alınarak değerlendirilerek basılı gazeteciliğin yeni medya ortamının dönüşümünden nasıl ve ne ölçüde etkilendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır
Habercilik alanında geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş sürecinin getirdiği değişimler literatür taraması kapsamında incelenmiş ve yeni medyanın haber oluşumundaki yenilikleri ortaya konulmuştur.
Haber gerçek bir şekilde yayınlanır. Gerçeklik unsurundan “somut gerçeklik” değil, “haberin beliriş biçimine uygunluk” anlaşılmalıdır.
Haberin yayınlanmasında kamu yararı bulunur. Kamu yararı bulunmayan nitelikteki olaylar haber yapılmaz.
Haberin verilişinde gerekli, ilgili ve yararlı olmayan beyan ve değerlendirmelerde bulunulmaz. Haberin özü ile biçimi arasında denge gözetilir.